Historiek

 
 

Reeds in 1747 zou de "Waetermeulen" hebben gewerkt onder het molenaarsschap van Cornelis van Overloop. De omnestellinghe van de Gestaetheydt is de basis van de belasting waaraan de "meulens" toen onderworpen waren. In 1747 bedroeg die voor de "Waetermeulen" 6 £

Bij de dood van Cornelis van Overloop in 1763 werd in het sterfhuis door de schepen Gillis de Vijlder en Andries Sturm een openbare verkoop gehouden tot betaling van de prijzij. Die verkoop omvatte: deystels, ryvegers, beetels, ysere bauten, scherphaemers, twee seeften, een graerschup met twee ontschupkens, twee reeper, eenen calluytblock, een graengote, twee sacken tarwe, twintick sacker coeren, 4 sacker, drooge vaeten coren, thien steenen mout, enz. Die staat schetst een beeld van wat toen in een gepachte watermolen aan de mulder behoorde.

Gemeente Hamme: Sectie D. nr. 424 bis art. 1403


1371-1381: oudste vermelding domeinrekeningen
1379-1380-1381: verwoest tijdens Gentse Opstand tegen Lodewijk van Male in 1379
1452: platgebrand in Gentse Opstand tegen Filips de Goede rond Kerstmis
1523: watermolen nog steeds in puin. Jacques Pauwels nam de watermolen in erfpacht met maalrecht op voorwaarde om de heropbouw en maalvaardig maken van de molen uit te voeren.
1571-1572: Eigenaar Pieter Pauwels (zoon van Jacques) en pachter Gillis de Ruysschere
1574: oirs van Pieter Pauwels en pachter Jacob Verlent
1577: oirs van Pieter Pauwels
Vóór 1845: het watermolenstraatje was eigendom van Baronese de Kessel
1845: eigenaar watermolen is Jozef de Vos
Erfenis ten voordele van Gravin de Baillet van Antwerpen en Borel Karel-Frederik, eigenaar te Brussel.
1858: Verdeling onder Mercier Julia-Maria en consoorten te Brussel die de naakte eigendom kregen, en Borel Karel van Brussel kreeg het vruchtgebruik.
1868: Verdeling ten voordele van Marie-Thérèse de Burtin De Blommer-Dael van Beveren Waas » eigenares.
1873: Verkoop aan Lodewijck Lambrecht-Sebrecht, koopman te Hamme.
1897: Verkoop aan Gustaaf van Driessche-Torne, van Hamme.
1910: Weduwe G. Van Driessche-Torne en kinderen te Hamme.
1920: Dierickx-Van Driessche Rudolf, houthandelaar te St.-Niklaas doet afstand aan Van Driessche Jozef Benedikt, notaris te Hamme.
1928: Bogaert-D'Hauwe Petrus.
1943: Baeyens Theofiel.
1962: Brouwerij N.G. Van der Heuvel-Xeelberg.
1986: Geerinckx-Nies, huidige eigenaars

Het domein is een aantrekkingspunt voor jong en oud. De 5 ha oppervlakte werden als ontspanningsplaats benut.

Voor de kinderen:
Een grote gesloten speelweide met rondom verschillende dieren.
Trampolines, sprinkasteel, kleuterspeeltuigen en grote zandbak.

Voor groeperingen:
Mogelijkheden om te kamperen of te overnachten.

Voor bedrijven:
Ruime vergaderzaal met prachtig zicht op de "Oude Durme".

Verder nog...
Visgelegenheid, mooie uitgestippelde wandelingen langs de "Oude Durme", gebruik van vissersboten, open en gesloten terras aan het water.

Watermolen Oude Durme kreeg een nieuw rad.

HAMME
De Hamse watermolen aan de Oude Dunne werd in ere hersteld. Na 60 jaar van verval werd het nieuwe waterrad terug in werking gesteld door de vroegere nationale doelman Jean-Marie Pfaff. Naast het plaatsen van een waterrad, zorgden de eigenaars tevens voor een tweede initiatief: voor de visplaats voor gehandicapten werd een toegang gerealiseerd. De molenaars hopen dat langs de oevers van de Oude Durme opnieuw rietkragen en bijkomende wandelwegen zullen worden aangelegd. Dit stukje ongerepte natuur is nog steeds de grote trekpleister van vele Hammenaars. Ook wanneer de Oude Durme is dichtgevroren verdrummen de talrijke schaatsers er elkaar. Het is sinds de twintiger jaren geleden dat de watermolen aan de rechteroever van de Durme nog heeft gewerkt. Wanneer enkele jaren later het bochtige deel werd onttrokken aan de Durmerivier, kwam er meteen een einde aan de maalactiviteiten van de nu bijna 250 jaar oude watermolen. Volgens de geschiedenis zou die in 1747 bestaan en gewerkt hebben. De eerste eigenaar was Cornelis Van Overloop. Pas in 1845 werd de watermolen gekocht door gravin De Baillet Le Aulin. De huidige eigenaars hadden meteen het idee om de watermolen terug in werking te stellen en daarvoor het broodnodige waterrad opnieuw aan te brengen. Voor deze gelegenheid werd een pentekening ontworpen door kunstenaar Pol Van Impe. Met het herstel van deze traditie werd deze activiteit opgeluisterd door toedoen van de huidige eigenaars, de familie Geerinckx-Nies. Jean-Marie Pfaff, doelman van Lierse Sportkring, zette het nieuwe waterrad in werking. Naast de windmolen, De Grote Napoleon, heeft de Wuitensgemeente nu ook haar Watermolen aan de Oude Durme. Een oord dat vooral tijdens de vakantiemaanden druk wordt bezocht. Aan de meander van de Oude Durme is er nu ook een vissersplaats voor gehandicapten. Zij kunnen er hun hobby uitoefenen met op de achtergrond de klotsende activiteit van het Hamse waterrad. Na 60 jaar inactiviteit wordt deze watermolen in ere hersteld.

Uit de Regiokrant van 8 december 1988

 
De Watermolen Waterstraat 36 9220 Hamme Tel.: 052/479335 Gsm: 0478/544177 Fax: 052/479335 info@dewatermolen.be Home Gevelstenen Vloertegels Dakpannen Transport Contacteer ons