Historiek

De Watermolen aan de Oude Durme

Reeds in 1747 zou de “Waetermeulen” onder het molenaarschap van Cornelis van Overloop hebben gedraaid. De omnestellinghe van de Gestaetheydt is de basis van de belasting waaraan de “meulens” toen onderworpen waren. In 1747 bedroeg die voor de “Waetermeulen” 6 X. Bij de dood van Cornelis van Overloop in 1763 werd in het sterfhuis door de schepen Gillis de Vijlder en Andries Sturm een openbare verkoop gehouden tot betaling van de prijzij.

Die verkoop omvatte: “deystels, ryvegers, beetels, ysere bauten, scherphaemers, twee seeften, een graerschup met twee ontschupkens, twee reeper, eenen calluytblock, een graengote, twee sacken tarwe, twintick sacker coeren, 4 sacker, drooge vaeten coren, thien steenen mout”, enz. Die staat schetst een beeld van wat toen bij een gepachte watermolen aan de mulder behoorde. Onderstaande tijdlijn geeft een overzicht van de vele eigenaars van de molen.

1371-1381

Oudste vermelding domeinrekeningen.

1379-1381

Verwoest tijdens Gentse Opstand tegen Lodewijk van Male in 1379.

1452

Platgebrand in Gentse Opstand tegen Filips de Goede rond Kerstmis.

1523

Watermolen nog steeds in puin. Jacques Pauwels nam de watermolen in erfpacht met maalrecht op voorwaarde om de heropbouw en het maalvaardig maken uit te voeren.

1571-1572

Eigenaar Pieter Pauwels (zoon van Jacques) en pachter Gillis de Ruysschere.

1574

Oirs van Pieter Pauwels en pachter Jacob Verlent.

1577

Oirs van Pieter Pauwels.

Vóór 1845

Het watermolenstraatje was eigendom van Baronese de Kessel.

1845-1858

Erfenis ten voordele van Gravin de Baillet van Antwerpen en Borel Karel-Frederik, eigenaar te Brussel.

1858

Verdeling onder Mercier Julia-Maria en consoorten te Brussel die de naakte eigendom kregen, en Borel Karel van Brussel kreeg het vruchtgebruik.

1868

Verdeling ten voordele van Marie-Thérèse de Burtin De Blommer-Dael van Beveren Waas » eigenares.

1872

Verkoop aan Lodewijck Lambrecht-Sebrecht, koopman te Hamme.

1896

Verkoop aan Gustaaf van Driessche-Torne, van Hamme.

1909

Weduwe G. Van Driessche-Torne en kinderen te Hamme.

1920

Dierickx-Van Driessche Rudolf, houthandelaar in Sint-Niklaas doet afstand aan Van Driessche Jozef Benedikt, notaris te Hamme.

1928

Bogaert-D’Hauwe Petrus.

1943

Baeyens Theofiel.

1962

Brouwerij N.G. Van der Heuvel-Xeelberg.

1986

Geerinckx-Nies, huidige eigenaars

"Elke idioot kan werken, maar om te genieten heb je verstand nodig!"

Uit de regiokrant

De watermolen aan de Oude Durme in Hamme werd in ere hersteld. Na 60 jaar van verval werd het nieuwe waterrad opnieuw in werking gesteld door de vroegere nationale doelman Jean-Marie Pfaff. Naast het plaatsen van een waterrad, zorgden de eigenaars tevens voor een tweede initiatief: voor de visplaats voor gehandicapten werd een toegang gerealiseerd. De molenaars hopen dat langs de oevers van de Oude Durme opnieuw rietkragen en bijkomende wandelwegen zullen worden aangelegd. Dit stukje ongerepte natuur is nog steeds de grote trekpleister van vele Hammenaars.

Ook wanneer de Oude Durme is dichtgevroren verdrummen de talrijke schaatsers er elkaar. Het is sinds de twintiger jaren geleden dat de watermolen aan de rechteroever van de Durme nog heeft gewerkt. Wanneer enkele jaren later het bochtige deel werd onttrokken aan de Durmerivier, kwam er meteen een einde aan de maalactiviteiten van de nu bijna 250 jaar oude watermolen. Volgens de geschiedenis zou die in 1747 bestaan en gewerkt hebben. De eerste eigenaar was Cornelis Van Overloop. Pas in 1845 werd de watermolen gekocht door gravin De Baillet Le Aulin. De huidige eigenaars hadden meteen het idee om de watermolen terug in werking te stellen en daarvoor het broodnodige waterrad opnieuw aan te brengen.

Voor deze gelegenheid werd een pentekening ontworpen door kunstenaar Pol Van Impe. Met het herstel van deze traditie werd deze activiteit opgeluisterd door toedoen van de huidige eigenaars, de familie Geerinckx-Nies. Jean-Marie Pfaff, doelman van Lierse Sportkring, zette het nieuwe waterrad in werking. Naast de windmolen, De Grote Napoleon, heeft de Wuitensgemeente nu ook haar Watermolen aan de Oude Durme. Een oord dat vooral tijdens de vakantiemaanden druk wordt bezocht. Aan de meander van de Oude Durme is er nu ook een vissersplaats voor gehandicapten. Zij kunnen er hun hobby uitoefenen met op de achtergrond de klotsende activiteit van het Hamse waterrad. Na 60 jaar inactiviteit wordt de watermolen in ere hersteld.

Openingsuren

Maandag – zondag: 11.30 uur tot 22.00 uur
De keuken sluit om 21.00 uur

Dinsdag & woensdag gesloten

Groetjes van Marieke en Leen!

Uitzonderlijk gesloten
van 18 tot 23 september 2023

Van maandag 18 tot en met zaterdag 23 september zal De Watermolen uitzonderlijk gesloten zijn wegens een verhuizing. Wij danken u voor uw begrip.

De Watermolen terras